lunes, 17 de julio de 2023

CAMPINGS

 

ELS CAMPINGS

 

Els càmpings aquests llocs moderns per gaudir de la activitat d’acampada que sens dubte en gaudeix molta  gent i que ha agafat una embranzida molt important, sobretot després de la pandèmia.

Aquesta activitat podríem dir que es remunta a varis mil·lennis d’antiguitat. Probablement foren les poblacions nòmades de tot el món les primeres en fer de l’acampada  seva manera de viure. Es traslladaven d’un lloc a l’altre per buscar millors pastures i o millors condicions climàtiques per la caça i pesca. Necessitaven habitatges fàcils de transportar, munta i desmuntar. Vestigis d’aquelles formes de vida son els “Tipis” dels indis natius nord-americans, la “Yurta” asiàtica o la “Jaima”  del nord d’Àfrica. Aquestes podríem dir que van ser les primeres tendes de campanya de la historia

En temps dels grans conqueridors com Alexandre Magne i després també en el imperi romà aquest tipus d’habitatge transportable per els descans i la protecció dels soldats durant els viatges de conquesta van adquirir un us exclusivament militar.

Posteriorment  la reialesa europea també es va valer de grans carpes per allotjar- se amb els seus acompanyants durant els seus viatges, com ens il·lustren algunes pintures clàssiques famoses.

Segles mes tard en el any 1855 un oficial del exercit dels Estats Units inspirat per el tipis indis,  va crear la primera tenda de campanya moderna.

Els primers càmpings de la historia van començar aparèixer pocs anys després, durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX. Una aproximació fou el Gunnery Camp fundat per Frederick Gunn propietari d’una escola per nens a Washington, amb l’idea de practicar senderisme, pesca, i sobretot l’observació de la natura.

El primer càmping de la historia potser sigui el que es va inaugurà a la Illa de Man l’any 1894 que per la seva popularitat en pocs anys va augmentar a 600 persones per setmana i en pocs anys va haver de ser ampliat per donar cabuda a 1500 tendes i un menjador.

A França la primera referencia del campisme ens arriba al 1898 dels escrits del viatger i explorador Lucien Braudy de Saunier. En les seves còniques es refereix als habitatges mòbils tirats per cavalls, dels aristòcrates britànics. Segons les informacions que dona es tractava d’una activitat exclusiva de la noblesa que recorrien les seves immenses terres fent parades per dormir i descansar en les caravanes.

A principis del segle XX i abans dels estralls de la primera guerra mundial l’acampada era practicada principalment per excursionistes de la burgesia, membres de la societat que disposaven de temps lliure salut i medis per abandonar l’aire contaminat de les grans ciutats.

El primer manual del campista sempre acompanyat del dissenys d’un equip  d’acampada fàcilment transportable va aparèixer el 1908 per Thomas H. Holding un experimentat campista que viatjava per Escòcia i Irlanda.

Mentrestant les associacions  de campistes que ja havien començat a fundar-se durant la segona meitat del segle XIX es van anant ampliant i consolidant. Es el cas del Club Francès de Càmping establert al 1910, o al de Les Campeurs de France creat al 1912 per el Touring Club de França. Algunes d’aquestes associacions ja en el període entreguerres van comprar terrenys per crear llocs per l’acampada. Quasi al mateix temps es desenvolupaven caravanes i autocaravanes, en els seus principis obres d’artesans, la seva popularitat va créixer tant que es van industrialitzar. Arist Dethleffs fabricant alemany de pals d’esquí  va construir la primera caravana moderna al 1931, amb la idea de que la seva família pugues acompanyar-lo en els seus llargs viatges de negocis.

L’any 1951 també a Alemanya la marca Volkswagen va començar a produir en sèrie el model TI. Malgrat, tot les ventes de caravanes no es van disparar fins als anys 60.

Durant el segon terç del segle XX, amb la setmana laboral de 40 hores, les vacances pagades així com la forta empenta de les ventes de cotxes varen ser factors determinants per el turisme d’acampada.

I així fins a l’actualitat dels nostres dies, els càmpings s’han convertit en una forma de fer turisme sa i en ambients naturals  arreu del món.        

      

No hay comentarios:

Publicar un comentario