miércoles, 15 de diciembre de 2021

L'ARBRE DE NADAL

 

L’ARBRE DE NADAL

 

Una de les tradicions més populars que ens porta el Nadal es la de guarnir un arbre que gairebé es fa arreu del món.

L’origen d’aquesta tradició la trobem al nord d’Europa on els primers cristians que hi van arribar es van sorprendre molt en descobrir els seus pobladors celebraven en unes dates properes al Nadal cristià.

En el estat alemany de Niedersachsen (Baixa Saxònia) hi vivia una comunitat pagana que en el solstici d’hivern rendien tribut a Frey el Deu mes formós i d’aspecte poderós, que regia la pluja, la llum del sol i el natural desenvolupament de la terra.

Cada any seleccionaven un nen i l’oferien en sacrifici a Frey en un arbre que el consideraven sagrat l’Iggdrasill o Freixe Universal. A dalt de tot el brancatge estava Asgard (la morada dels deus) amb el Valhalla (el palau d’Odin). Les arrels simbolitzaven el Helheim ( el regne dels morts).

L’any 723 dC, Bonifaci de Maguncia, un enviat de l’Església Catòlica per evangelitzar la regió de Geismar va decidir interrompre l’acte del sacrifici per salvar la vida de l’infant. Armat amb una destral i en nom de Jesucrist va tallar l’arbre i el va substituir per un avet “que aquest arbre sigui el símbol del Déu veritable, les seves fulles estan sempre verdes i mai moriran” va exclamar el religiós proclamat Sant el 1805.

Després de tallar l’arbre sagrat Sant Bonifaci va ornar i embellir l’avet amb elements que recordaven fets bíblics: pomes per simbolitzar el pecat original i les temptacions i unes espelmes enceses que indicaven la presencia de la gracia i llum de Jesucrist, en temps posteriors també  representacions d’àngels per cerciorar-se de que els sacrificis humans estaven oblidats.

Amb el temps les civilitzacions de tot el mon cristià van acceptar la tradició del arbre i es van adaptar a les festes del Nadal. Els ornaments han canviat però segueixen tenint un esperit religios. Em canviat les boles per les pomes i les lluminàries per les espelmes.

De fet la raó per la que l’Església Catòlica hagi permès que l’arbre sigui un dels ornaments per celebrar el naixement  de Jesús el Fill de Déu, es per els religiosos una mostra del triomf de la llum sobre la foscor del paganisme.

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario