jueves, 26 de noviembre de 2020

ORIGENS: DE ÚS QUOTIDIÁ

DE ÚS QUOTIDIÁ

UNA CONQUESTA FEMENINA
Una jove, Mary Phelps de Nova York que inventà i patentá amb el nom de Backless Brasiere ( corset sense esquena) el sostenidors , en l’any 1914 va rebre per la patent de la Warner Brother Corset Company 15.000 dòlars. 
Aleshores va ser quan entra en joc Ida Rosenthal inmigrant d'origen jueu, que despres de mesurar centenars i centenars de pits inventá el tallatge que encara segueix vigent avui en dia.
Des de aleshores aquest invent ha produït , incalculables milions a fabricants d’arreu del mon i un munt de milions de dòlars a la companyia de cotilles que va comprar la patent. Mary Phelps la jove inventora amb grans dots de imaginació i farta de les cotilles que immobilitzaven a les dones de la seva època. En una nit ella i la seva criada fabricaren el primer sostenidor amb nomes dos mocadors i una cinta, la idea fou molt ben rebuda per les seves amigues però Mary va fracassar en el seu intent de comercialitzar-la i va acabar per venent-se la patent.
CREMALLERES
La primera cremallera inventada en l’any 1893 per Whitcomb L. Judson un enginyer de Chicago que no va estar a l’alçada del nom comercial que tenia l’invent C-Curity (seguretat). El sistema de l’engranatge de dents es desfeia o es travava tot sovint.
L’any 1913 un altre enginyer Gideon Sunback d’origen suec , va transformar l’idea de Judson fins donar origen a una poderosa industria. Sunback hi va disposar uns ressalts en les dents que facilitaven l’engranatge d’una manera ferma.
La cremallera de Sunback ha tingut moltes aplicacions en els mes diversos camps , des de l’agricultura fins la medicina. Ha estat utilitzada per calçar les potes de les ovelles en epidèmies de febre aftosa i un cirurgià australià en va cosir una en l’estomac d’una pacient per facilitar el seu examen. Actualment es fabriquen arreu del món mes de mig milió de km de cremalleres.
PER AFAITAR
Les maquinetes d’afaitar es van introduir al mercat l’any 1903 , se’n van vendre 51 navalles i 168 fulles d’afaitar. L’any següent se’n van vendre 90.000 navalles i 12.400.000 fulles.
El primer pas per gaudir d’un bon afaitat amb garanties de seguretat es donà l’any 1847, per el londinenc William Henson , que patentà una salvaguarda en forma de pinta per les temudes navalles sega colls. L’any 1895, King C. Gillette que es dedicava aleshores al comerç de taps en la ciutat de Boston va tenir la brillant idea de utilitzar unes finíssimes lamines d’acer , col·locades en una abraçadora de seguretat , eren tan barates que es llençaven sense esmolar. Aquest gran invent , es tardar al menys deu anys per aconseguir una producció en sèrie.        
      


No hay comentarios:

Publicar un comentario