lunes, 18 de enero de 2021

TRAGEDIA DE IBROX

 

LA TRAGEDIA DE IBROX

 

El 2 de gener de l’any 1972, en el estadi del Glasgow Rangers es vivia una de les jornades mes tristes de la historia del futbol escocès en aquest fatídic dia va tenir lloc la “Tragèdia de Ibrox”.

 L’equip del Glasgow Rangers va construir l’Estadi Ibrox L’any 1899, amb nomes tres anys desprès va a començar a inscriure’s les primeres pagines luctuoses i de dol i a guanyar-se la fama d’estadi tràgic.

L’any 1902 va tenir lloc el primer incident amb l’esllavissament de una part de les tribunes on hi varen perdre la vida 25 persones i uns altres 500 van resultar ferits.

A partir d’aquest fatal fet es va remodelar l’estadi, que en un principi va solucionar les carències estructurals, però en varen aparèixer  d’altres, la mes notòria fou l’escassa quantitat de vies d’accés i sortida, i  particularment l’anomenada “Escala 13” que era la més utilitzada ja que portava els espectadors fins a l’estació de metro de Copland Road.

Durant els anys 1961,1967, i 1969 es varen produir varis allaus en aquesta escala que provocaren varis morts i ferits. Per tals fets es va decidir ampliar l’amplitud i també posar-hi unes baranes intermèdies longitudinals per generar un corredors independents.

El 2 de gener de 1971 se jugava en aquest estadi el partit mes important de la lliga escocesa “Rangers vs Cèltic”, mes de 80.000 espectadors emplenaven el vell estadi Ibrox. Quasi a les acaballes del partit, al minut 89 el jugador Jimmy Johnstone va posar en avantatge al Cèltic, el aficionats de l’equip local creient que ja estava tot fet, mols d’ells començaven  a abandonar l’estadi. Quan l’escala 13 estava abarrotada dels espectadors que baixaven fins la sortida, el jugador del Rangers Colin Stein empatava el partit. Els crits d’alegria dintre al camp van fer que els simpatitzants que ja marxaven volguessin tornar enrere, produint un gran embús a l’escala que amb la pressió des de la part superior provoqués caigudes i un efecte en cascada que va acabar amb una gegantesca esllavissada humana, que va fer caure les baranes intermèdies. En aquell mateix moment s’acabava el partit i mentre els jugadors es saludaven en el camp, veien atonits com alguns dels espectadors tornaven a l’estadi portant ferits per que fossin atesos. En pocs minuts el camp de joc es va convertir en un improvisat hospital i a l’hora en un tanatori on respectuosament si anaven acumulant els cadàvers. La tràgica jornada costa la vida a 66 persones, i mes de 200 ferits.

Aquesta tragèdia consterna a la societat escocesa entre els morts hi havia adolescents, fins i tot un nen de 9 anys. L’estadi fou tancat d’immediat i es va iniciar una remodelació total convertint-te’l en un dels estadis mes segurs d’Europa assolint les 5 estrelles de la UEFA.                            

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario