viernes, 12 de marzo de 2021

EL VATICÀ

 

EL VATICÀ

 

L’origen del nom del Vaticà el centre mundial de l’Església Catòlica, no és  bíblic, ni llatí, ni grec el seu nom es deu a una Deessa pagana anomenada Vatika.

Sembla ser que foren els etruscs (poble anterior de la llegendària fundació de Roma de Romul i Rem) que varen agafar un lloc com a cementiri en una pendent d’un turó fora de l’antiga ciutat que amb els anys acabaria sent Roma la ciutat eterna, i el nom de la deessa etrusca que vetllava per aquesta necròpoli o ciutat dels morts era Vatika.  

Temps després, la vessant del turó  s’hi aixecà un temple en honor a la deessa Cibeles, respectant la necròpoli etrusca cap el 191 aC, fou el lloc destinat per Cal·lígula per la construcció d’un circ que  mai veuria acabada aquesta obra,  seria  l’emperador Neró  que inauguraria aquell edifici que segons la llegenda i tradició cristiana, en aquest indret havia estat executat Sant Pere, crucificat de cap per avall i enterrat no molt lluny. Va ser per aquest motiu que  Constantí el primer emperador catòlic va  fundar-hi un santuari en aquest lloc que aleshores ja es coneixia com “el  turó vaticà”

Pocs segles després, es construí el palau papal conegut amb el nom del Vaticà.

L’ Església Catòlica, ha passat segles tractant d’arrencar de soca-rel tota mena de cultura pagana, i per increïble que sembli la seva Santa Seu te el nom que deriva de una deessa pagana.

Un altre cosa que va rebre el nom de Vatika, segons Benjamin Blech  (autor de “els secrets de la capella Sixtina”) era un herba al·lucinògena que es recollia al vessant d’aquella muntanya. Amb el passà dels temps aquesta paraula va quedar en llengua llatina com a sinònim de “ Al·lucinació” o “visió profètica”.

               

No hay comentarios:

Publicar un comentario