lunes, 11 de junio de 2018

ORIGENS: CALENDARI II


CALENDARI II

EL MES
La raó de que els mesos tinguin un numero diferent de dies es deu a la reforma del calendari en temps de Juli Cèsar. En el calendari julià es va decidir donar 31 dies als mesos amb importància religiosa especial i 30 als de menor rellevància. Així dons , Gener derivat de Janus, deu roma de dues cares considerat el primer deu de les llars romanes.  Març derivat de Mart deu de la guerra , I Juliol  en honor del propi Juli Cèsar, i cal afegir també Agost en honor a August al successor de Cèsar , es conten com els mesos de 31 dies. Els mesos julians de setembre ( setè mes) i octubre (vuitè mes) es van convertir en novè i desè quan el papa Gregori XIII va passar el nou any Julia ( 25 de març) al 1 de gener. En aquesta reforma de Juli Cèsar al calendari roma  cal  també mencionar la importància del segon mes de l’any Febrer, que es any bixest quan es divisible per quatre. Bixest una paraula que deriva del llatí  “ bis sextus dies ante calendas martii ”.( repetir el sisè dia abans del primer dia de març ). Que corresponia un dia extra intercalat entre el 23 i el 24 de febrer.
LA SETMANA
Las setmanes ha estat sempre un espai de temps desconcertant en quan a la seva mesura , han estat tan variades com la gent que les han viscudes. Els antics grecs dividien el mes en tres setmanes de deu dies, en algunes tribus de l’Africa Occidental tenien la setmana de quatre dies, els antics pobles assiris ho feien en cicles de sis dies.
La setmana de set dies que actualment regeix per tot el mon , sembla ser que te el seu origen en els jueus i en el relat de la Creació, que segons el llibre del Gènesis al qual diu que : “Deu en el setè dia , va descansar”.
Els dies setmanals se solien contar a partir del diumenge ,Dies Dominica, dedicat al senyor. Els noms romans dels altres dies dedicats als astres coneguts aleshores i que han perdurat fins els nostres dies: dies Lunae (dilluns, de la Lluna), Martis (dimarts, de Mart), Mercurii (dimecres, de Mercuri), Iovis (dijous, de Júpiter), Veneris ( divendres de Venus). El dissabte primitivament estava dedicat a Saturn però per influencia hebrea s’adopta el nom de Sabbatum. El diumenge era per els romans el dies Solis, en els països de menor influencia hebrea han perdurat amb els noms de Samstag i Sonntag per el dissabte i diumenge en alemany , així també en angles amb les paraules Saturday i Sunday.