martes, 11 de diciembre de 2018

LLEGENDES.CAT: LES MOSQUES DE SANT NARCIS


LES MOSQUES DE SANT NARCÍS

Bernat  Desclot  en les seves Cròniques ens descriu una epidèmia com un càstig diví a les tropes franceses que assetjaven la ciutat de Girona i que la tradició i llegenda popular varen atribuir a la profanació de la tomba de Sant Narcís, de la qual en sortiren unes mosques mortíferes.
Carles Vivó ens ho narrava d’aquesta manera ( Llegendes i Misteris de Girona).
El miracle de Sant Narcís va succeir,diuen, el setembre de 1286,quan l’exèrcit de del rei de França, Felip l’Ardit, va assetjar la ciutat de Girona amb el rei Pere d’Aragó.
Encara que la ciutat va capitular sense lluita,els francesos, en entrar a la ciutat, es van portar de manera ignominiosa: van robar,insultar i oprimir els gironins; van assaltar esglésies tot fent riota dels objectes de culte i finalment van profanar el cos de Sant Narcís, guardat a la col·legiata de Sant Feliu, fins i tot li varen trencar un braç.
En aquell  moment, del cos del Sant varen començar a sortir mosques gegants que picaven furiosament tant els soldats francesos com els seus cavalls. I tot seguit de ser picats, els enemics morien espeternegant.
Aquest suposat fet va ocasionar una multitud d’escrits, i llegendes que ha lligat sempre mes la imatge de les mosques amb la ciutat de Girona.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario